lauantai 17. marraskuuta 2007

Ruukkuviljelmiä

Tässä on parvekkeen kukkalaatikot juuri istutettuina (19.5.2007). Ruukut ovat altakasteluruukkuja. Olemme hankkineet niitä vähitellen, koska ne ovat melko kalliita. Nyt meillä on niitä kymmenkunta ja käytämme vain niitä, koska ruukkujen vesivarasto helpottaa ruukkujen hoitoa. Ruukkuja tarvitsee kastella helteelläkin vain 3 kertaa viikossa, viileämällä säällä noin kerran viikossa.

Ruukkuihin käytämme kasvualustana mullan ja turpeen seosta. Jokaiseen ruukkuun tulee runsaasti kanankakkarakeita, noin 3-4 kahden käden kukkuraista kuormaa. Lannoite ei saa kuitenkaan koskettaa taimien juuria, vaan rakeet sijoitetaan ruukkujen reunoille ja syvemmälle.

Ruukkuihin istutamme paljon taimia ja erilaisia taimia. Taimet kasvatamme pääasiassa itse. Alla olevissa ruukuissa on violetin punaisia pelargonioita (sekä pystyjä että riippuvia), sinisiä pikkupetunioita ja nukenkauluksia tai verbenaa keventämässä ruukun ulkonäköä. Yhteensä yhteen ruukkuun tulee taimia jotakuinkin seuraavasti (2 pystyä pelargoniaa, 2-3 riippupelargoniaa, 2-3 petuniaa, 2-3 verbenaa/nukenkaulusta). Kun taimia on paljon, ruukusta tulee rehevä. Koko kasvukauden ruukkuja lannoitetaan kanankakkarakeistuksesta huolimatta. Suuri kukkamäärä tarvitsee paljon ravinteita. Mutta kukkia riittää sitten varmasti koko kesäksi!

Ruukuissa taimet kasvavat nopeasti. Tässä yllä olevat ruukut ovat omalla paikallaan parvekkeen reunalla. KAsvu on jo rehevää.

Tässä ruukussa on "keventäjänä" sinistä nukenkaulusta. Kokeilimme sitä ensimmäisen kerran ja ihastuimme siihen. Nukenkaulus kukkii koko kesän. Pienet päivänkakkaramaiset kukat ovat siroja, samoin kuin tillimäiset lehdet.
Eri väriset kukat, jotka sävyiltään ovat kuitenkin lähellä toisiaan (sininen, violetti, punainen), tekevät ruukuista mielenkiintoisen näköisiä, mutta ei liian sekavia.

Tässä on pohjoisen puolella, talon sisääntulokuistilla olevia ruusuliisaruukkuja. Ruusuliisat viihtyvät varjossa hyvin. JA kukkivat myös koko kesän. Ruusuliisat olemme kasvattaneet keväisin siemenistä itse. MEillä siemenet ovat itäneet huonosti tai kohtalaisesti. Emme tiedä miksi. Toinen ongelma on ollut taimien ulkoilutus keväisin. Jo kahtena keväänä taimet ovat paleltuneet ulkona. Ovat siis ERITTÄIN kylmänarkoja. Myös syksyllä ruusuliisat paleltuvat aikaisin. Yhdessä ruukussa taimia on noin 6-10 kpl.

Tässä on orvokkiruukkuja, keto-orvokkeja. Orvokkien kukat ovat kuin pieniä iloisia kasvoja. Ne ovat meidän lempikukkia. Vaatimattomia ja saavat aina hyvälle tuulelle.



Tässä ruukussa on pelargonien lisäksi verbenaa, hopeanauhaa ja valkoisia pikkupetunioita.

Ei kommentteja: