lauantai 17. marraskuuta 2007

Pihan rakentamista keväällä 2007

Keväällä 2007 pääsimme rakentamaan pihaamme: kaikki rakennukset olivat valmiit ja puutavarat ja muut rakennustarvikkeet oli siivottu pois.

Pohjoisen puolella olevalle etupihalle istutimme mm. jaloangervoja, japaninmarjakuusia, kääpiöserbiankuusia ja matalia katajia.
Etupihan ainoa puu: helmiorapihlaja. Sen tilasimme paljasjuurisena n. 2 m mittaisena. Ensimmäisenä kesänä siihen ilmestyi muutamia lehtiä.
Tässä näkyy katajiamme: sinilaakakatajaa Blue Carpet ja rohtokatajaa. Takana on tapionpöytä.

Grönlanninhanhikkia istutimme helmiorapihlajan juurelle. Levisi kesän aikana kovasti. Selvästikin piti olinpaikastaan.

TAkapihan länsinurkkauksessa meillä on parsaviljelmä, raparperi ja istutusalueen reunassa mirrinminttua. Istutusalue on noin 3-4 metriä leveä ja istutimme perennojen keskelle kolme omenapuuta (PEkka, Pirja ja Eppulainen), Parikkalan tummaluumun ja kaksi mongolianvaahteraa. Kuvassa näkyy omenapuun verkkosuojaa. Uusien puuntaimia kastelimme kesän ajan ja rakensimme puiden ympärille tiilistä "kaukalon", jotta vesi ei levinnyt ympäriinsä. Syksyllä poistonne tiilet ja teimme alueesta kummun, jotta talvella ja keväällä vesi ei seisoisi puiden juurilla.

Pihamme ensimmäinen perenna kukki kesällä 2007, siperiankurjenmiekka.



Tonttimme alkuperäiskasvi, rantakukka, istutettiin monien rakennusaikaisten siirtojen jälkeen istutusalueelle, lannoitettuun maahan.

Isoon istutusalueseen mahtui paljon kasveja. Perennojen hankkimiseen olisi mennyt paljon rahaa ja siksi päätimme ostaa vain osan perennoista ensimmäisenä kesänä: mm. saksankurjenmiekkoja, kurjenpolvia ja vuorenkilpiä. Osan alueesta täytimme itse kasvattamillamme kesäkukilla ja perennojen taimilla. Istutimme kukat istutusalueen etureunaan. Niiden taakse jäin "polku", jota myöten pystyi hoitamaan kukkia ja tarkkailemaan pensasaidan kasvua. Polku osoittautui käteväksi ja aiommekin pitää sen avoinna jatkossakin. Perennojen keskeltä puutarha näyttää aivan erilaiselta.






1 kommentti:

valkovuokko kirjoitti...

Oi, mikä kukkien runsaus ja loisto! Voin jopa tuntea huumaavan tuoksun.